Friday, December 11, 2009

BiLiK Si BuJaNG..

Since Aqil is going to start schooling next month...i'm thinking about rearrange his room...Sebenarnye..nama je bilik Aqil..tapi org nyer tido kat luar ngan mommy dia..huhuhhu...bilik kitorg buat bilik semayang and gosok baju...walaupun ada meja n katil double storey tapi not in used...utk dilihat,dipanjat,letak barang...hahahahah..makan space je katil tuh...so in the end nobody sleep there...so now i need to do some renovation/rearrange the things inside aqil's room...so nnt senang dia nak belajar dalam bilik...bila nak buat ni..?nak angakt sorang2 sure tak larat nyer...huhuhuhhu..hubby need your help!!!(saja je nak bermanja2 ni...hehehehhe...)

Thursday, December 10, 2009

aiTaiiiiii Naaa...!!!

Sono hito ai ni ikitai kedo..demo mada2 isogashi no...huhuhhu...ato futsuka kaette kuru yotei dakedo...futsuka te kekko jikan kakaru na...

aishiteru anata he...
hayaku kaette koi!!
kodomo mo mainichi kono hito koto to iu bakari"papa itsu kaete kuru no?"
arif itsumo naiteru toki ni..."ayah...ayah..nak pi kat ayah" bakari to iu no...huhhuuh..

hayaku aitaiiii!!!!

Wednesday, December 9, 2009

HaRi Niii....

Hari ni..dapat tugasan baru dari SV ku...kena join exhibition bulan 1 ni...huhhhuuuu,,,boleh ke siap projek ni...yabai....

Hari ni..first time jumpa ular katam tebu di longkang rumahku...huhuhu..scary mary le makcik...sib baik ler jiran depan umah tlg katam ular tu sampai mati...takut seh...

Hari ni...bertemu dgn sepupu kamcing ku...si nurul the katak ong...hehheeh...she slept over here in my house...yippy!!

Hari ni..mommy called setelah asyik beberapa kali aku je yg call...ehehhehe...dia kat umah abg aku la b4 this...so dia tak tingat la kat aku ni...huhuhuh...kasi can kat abg aku bermanja ngan mommy..:p

Hari ni..hubby aku tak call setelah 4 hari berkursus di penang...mungkin dia call aku takde kat umah kot....berpikiran positif...selalu tiap2 malam call...huhuhuh

Hari ni..still tido lambat...bila nak tido awal ni...

Tuesday, November 10, 2009

STReSSSSuuuu Noooooo...!!!(HaNaDaN VeRSioN)

Huhuuhu...starting the day wif full of stress...due to my research...due to PMS that's just around the corner...all of it make me stress....iya de~suuu kono kimochi...

Naper saya dah jarang menulis no ryu
Sono 1 : Ke MALAS an tahap melampau
Sono 2 : Takde mood nak mengarang supaya ayat molek gitu...
Sono 3 : Addicted to FB
Sono 4 : No reason...hahhahahahaha

So kekawan...maafkan lah saya yek...maklumlah dah kurang berceloteh sekarang ni...ada ke org nak dgr den celoteh ni?hahahahah...tak kisah la...

btw...hari ni nak buat work station for my project..huhuhhuhuhu...tak suka men habuk...

Friday, November 6, 2009

RaCiST????PaNaSSSSSSSSSSS....

Sedih sangat malam ni…Tak tahu nak cerita dari mana…Actually tonight Aqil ada kelas ganti,sebab masa bulan posa ari tu dia memang tak datang kelas lansung.So pegi macam biasa je la,join the class…unfortunately that class all boys….memang havoc ler…pasal tu aku tak kisah lagi…tapi yang merosakkan mood aku ni yg memang under pressure ni…ada la sorang budak ni…very bz body la…sibuk nak cerita dia dah pandai main …dah cepat main..pastu sibuk dok komen volume elect tu kuat sgt la…dia lak sesuka hati tekan sana sini button elect tu…sampai bunyi pun kureng sedap la…aku pun apa lagi..hangin ler…mana mak budak ni?????yg si aqil lak sibuk lak nak layan budak tu…yeah maybe bcoz new friend…but only that time I can spend wif aqil to practice.so pleaseeeeee….don’t disturb us…tau le ko dah pandai…tak yah le nak tunjuk ka tor glen ko tu dah pandai…so mmg mood ku yg cool tu sudah bertukar menjadi putting beliung…maybe org belakang aku perasan kot yg aku dok meninggi sore kat aqil ni…I can’t help it…dah memang tahap menyabarkan diri la tu…aqil lak suka main2 masa practice tu…lagi le bertiup kencang mood ku itu…..itu aku ok lagi la….pelan2 cool down…

Next…masa diorg nyanyi kat depan…aqil lak mulut takdak insuran…..selamba je dia cakap…”melayu.hindu.melayu”yupp…that class got one Chinese n one Indian n 2 malays…but aku terdgr lak sore kat belakang aku ni dok kata

racist!

wait a minute….is it racist????setakat cakap nama kaum jer….????takkan le racist????yg mommy Indian ni lak cakap satu Malaysia…yg cakap racist tu malay kay!!!for me…ok je setakat cakap kaum gitu..bukannya kata hindu p*ria ke …k*ling ke…that time aku ignore je la lagi…pastu aqil lak kepochi…sibuk je dia dok cakap ngan member melayu dia ni…

melayu ngan melayu..melayu versus melayu

sekali kakak budak melayu ni menyampuk dengan nada nak cari gaduh

aqil..apa masalah aqil ni???dok racist je nih???cari gaduh ke??

yang aku ni…WHATTTTT???come on ler…he just a kid…and adik dia pun dok suka2 jer main2 ngan aqil…setakat ckp gitu pun kata racist…sama le cam aqil dok kata Chelsea versus MU…what the H*ll with you????mentang2 le dia anak VVIP kat perlih nih…ada aku kisah…pastu masa nak balik tu siap JELING MATA kat aku tu…..yg aku ni dok tahan sabar agar jgn melenting….mmg panas le telinga muka aku tuh…suka ati je nak cari gaduh ngan budak2…ada ke patut????mak bapak yg cina n india ni buat dunno jer…ko yg takdak anak tu sibuk je nak cari gaduh ngan anak org…apa ke hal????tau le bapak ko org politik…kononnya sama la cam bapa dia kot…nak damaikan perkauman….huhuhuhuuh…ikut suka hang la…sombong tul minah tu….bapa dia dulu ok je masa satu kelas dulu…pastu adik laki dia pun peramah jer…yg ko sombong semacam ni apahal?SENGALLLLL!!!!!kuar je kelas tu mmg aku sound giler kat aqil ler…terus aku marah dia..

"jgn dok cakap bnyk sgt..makcik belakang tu tak suka awak…jgn dok cari gaduh ngan org…"

dia pun muncung sedepa le bila kena marah ngan aku…yg aku ni menahan marah…naichatta yo waktu drive balik….huhuhuhhuhu…what a bad night….

-------------------------------------------------------------------------------

End of story of that night...this morning I asked my friends about their opinion...

"What do you think about saying Melayu, Hindu , Melayu"

and I told them about my story...and they said..

"Hey..I won't agree wif that woman...He just a kid...there is no racism in that phrase..what is she thinking??"

"I also don't agree..If she want to say like that..she must talk politely not shouting like a gangster..kids doens't no what is racist...he just say what is true ..the facts.."

"She is not educated at all...only kampung girl will say like that..."(i love this statement...hahaha)

And then we talk about should I scold aqil or not..and they said..

"Logically mommy shouldn't scold Aqil...maybe u r mad wif that woman n u put it on your son"
(i agree wif that statement...i was holding my angry and don't want to burst out...)

"Yeah...u shouldn't be mad at your son...but I think I will do the same as you..."
(only mommies know how I'm feeling)

So the conclusion here...
  • I'm doing the right thing for not talking back to that woman...(buat per nak gaduh2 ngan org tak educated ni....buang ayaq liuq jer)
  • I shouldn't scolded my son since he doesn't understand anything...(aqil very frustated last night...he was sulking actually...he went down to car very fast...hahahaha..pity him..my bad..huhuhuhu )
  • Be more careful next time...go and sit far away form that snobbish woman.....hahahahah...can I endure to face her again...huhuhuhuhuhuhu....I dunno myself...
ANY OPINIONS????Betul ke apa yg aku buat niii????

p/s: i heard that her family is like that...always said something that irritating to peole...well... children resemble to their parents...so teach your children well..

Monday, November 2, 2009

PaNCiT

Hari yg malang...semalam...

Sedang dalam perjalanan menghantar anak buah ke sekolahnya..tetiba tayar pancit...sib baik tak meletup....tergendala sebentar perjalanan...sib baik ada WK yg menolong antarkan anak buah n kawannya ke sekolah since sudah lambat...tunggu our official mechanic Mr. Ah Keong datang bukakan tayar...since hanya ada jack je dalam keta but takde tools nak buka tayar...huhhuhu...sedih kan...Ah Keong datang pun dah maghrib...sib baik dia ada tolong tukarkan tayar...dah selesai tu bersedia untuk balik...sekali enjin lak tak boleh start....try to jump the battery..but there was no splark at all...hmmm..mmemang dah tamat riwayat hidup bateri keta tuh...terpaksa la tunggu Ah Keong gi belikan bateri keta...Dah selesai pasang bateri...balik rumah pun dah lambat...anyway TQVM to Ah Keong n WK coz help us..now our white car in Ah Keong's House to service it...Nak jalan jauh lak hujung bulan ni...melawat bakal pengantin baru...hehehehhehe

Friday, October 23, 2009

CoNGRaTS

Nak menulis..heheh..tapi takde idea.. :p

Firstly nakucap tahniah kepada rakanku yg telah berjaya menerbitkan novel Pendeta Gua Khayalan...Novel ni bergenre fantasi, pengembaraan mistik berlatarblkgkan alam nusantara, seorg anak mencari ayahnya yg hilang. Secara ringkas, naskah ni penuh dengan magis dan mistik yg tak terungkai melalui sains. Setebal 256 halaman, harganya cuma RM14 senaskah.
ni link ke blog dia -> Pendeta Gua Khayalan
Congrats again!!

Thursday, October 22, 2009

SuMe DaH NaK aBiS

Huhuhuhh...



My kembar..hehehhe..kak long ku...(tarikh lahir kitorg sama..beza 20 min jer...)


Wif Naza..partner in crime zaman gundai...(Ni budak ada kembar gak...thanks naza for banje kami malam tuh...heheheh..she still vogue..maintain cam dulu2 gak...)


Kak Aniem..kakak senior naik satu bas masa balik kampung time kat sekolah dulu..(tak sangka lak nak jumpa kat DSTC)

The couple of the day...Nancy n Mael..sempoi jer pakai..heheheh..kalau nancy ni adik aku dah lama aku paksa dia pakai songket...hahahhahaha...siap inai2 lagi...

Nancy n Mael...the king n queen of the day...:)

Kat Ganu....Baju tema Dara Inn..hehehhe..kebetulan lak..


Antara monumen masjid kat taman monumen.


Atas banjaran Titiwangsa....Geng rombongan che kiah...hehehhehe

Tuesday, September 15, 2009

MooD RaYa iS CoMiNG..!!

DAh takde mood nak buat kerja...poster ku...firewall ku...huhhhuuh....mood ku terbang memikirkan baju2 yg belum di pack...songkok kiddies yg belum dibeli...kasut raya..sampin raya..tudung raya...huhuuhhuhu...seme nyer belli....takde ke yg nak sponsor....???

To those out there...i wish you all HAPPY HARI RAYA AIDILFITRI...semoga anda selamat sampai ke destinasi...kami sekeluarga akan bertolak ke johor on friday morning@night...bergantung kepada driver kami...heheheh...cik abe ler...semoga selamat perjalanan kami...:)

Monday, September 14, 2009

uReSHi...!!

Ttttootttemmmooooooooooo...URESHI!!hehehehhe....nande darou ka...?
(Terlalu gembira.....!!hihihihih...sebab apa yek..?)

Sono ichi no ryu...
(Sebab pertama...)
Osanaai koro no tomodachi to deatta...maa...virtual dakedo..demo minna to chatto suru te,ureshikute tamaranai...(Terjumpa teman semasa sekolah rendah dulu,walaupun hanya melalui net,tapi dpt chat ngan diorg pun dah cukup gembira....)
My best friend ever...suan nee, ai ssa, nalina, azy, pah, yg len lum accept my friend request lagi...but i know how to find them already...smilling sampai telinga...hahahahhaha....(kalau dibayangkan mmg huduh...hahahhaha)..that night i can't stop smiling..seriously kay...inilah kekawan sejati i masa kat sekolah dulu...btw..i went to girl school only during my primary ...so we have many races there n my best friend since standard 1 is suan nee...yg len pun best friend gak...tapi yg aku selalu fight time peksa..minah ni ler...dari darjah satu..pastu darjah 5 ke 4 tak sure lak..datang le minah ni lagi sorang yg mmg terer ler..si jenny..heheh..time tuh mmg merudum ler jatuh...huhuhuhuh...sadis tul..tapi yg aku selalu kamceng masa kat FBC ialah...jee sim, suan nee, ai ssa, winnie, jega, bawang,nalin, azy, ija, pah, fazira, dan ramai lagi la...ingat lagi waktu gaduh time sekolah dulu...hahhaahaha...yg aku tak lupa la...si pah ni tarik tudung aku ...hahahhahaha...kalau difikirkan balik mmg kelakar...
aku gi sekolah mmg pakai skirt...biasa la budak pompuan seme..tetambah mix lak sekolah...kalau terselak pun tak segan..hahahahha...pastu tetiba perubahan drastik masa darjah 5 terus pakai tudung...aler...pki hangat2 taik ayam jer la...time sukan selamba jer buka...hahah..yg paling syoknyer..ada bnyk kali le gak..time wakil sekolah men hoki ngan olahraga...kitorg seme wajib pakai skirt pendek tu...ngan sleeveless...selamba jer aku pakai...sekali ustazah nampak...dah kena cubit...hahhahaha...takpe la ustazah..saya lum akil baligh lagi time tuh...hehehehhehe... :p
Sekarang tgh berusaha untuk menambahkan network ku ngan rerakan sekolah lamaku...korang add aku!!!

Sebab kedua kegembiraanku ialah...
budak gundai nak kawin....heheheh...lek la...mmg le ramai nak kawin balik ni...tapi tak seme la bleh pegi...since we all dok jauh di utara ni...so yg terpilih oleh kitorg untuk gi..ialah pasangan MAIL & KHADIJAH.....sape diorg ni...?hehhehe..Mail ni junior aku kat gundai dulu..since mmg kamceng ngan laki aku...maklumlah teman PS sesama plus men bola sesama plus sebintang(Aries)...mmg satu kepala ler...sape lak Khadijah ni...?
hehehe..dah tau sape....?si Nancy yg comel.....!!Alhamdullillah dia dah masuk Islam...yokatta ne...actually, Nancy ni org Taiwan yg belajar di Jepun bersama-sama kami..sejak dia kawan ngan Mail ni..bnyk dia tanya Islam kat aku ngan member2 budak mesia...sib baik ler..ilmu ada gak waktu tuh...sikit banyak dapat la ajar dia tentang islam...syukur alhamdullilah..nancy!!tak sabar nak jumpa!!!kekawan...ada sesapa tak nak join gi kenduri diorg ni kat seremban...??jom!!!

alamak dah pukul 9 ...tak gerak2 gi kluster lagi..yabaii....mata ne...!!

Friday, September 11, 2009

To MuCH

Sejak dua tiga hari ni asyik tak sempat jer nak menulis..padahal berkobar2 dah dalam kepala otak ni berfikir untuk mencoret apa...last2..tak sempat gak...lama2 nak cerita pun malas...hehehhe...

Malam tadi sape tgk citer "Antara Garisan"??Mula2 tu aku mmg tak tgk pun..sekali teralih-alih channel terjumpa lak citer ni kat astro RIA...sebab pelakon2 dia best Norkhiriah n Sharifah Amani...aku terus tak tukar channel..cerita dia menarik...Ayu (Norkhiriah) kerja sebagai GRO utk sara adik sepupunya Wirda(Sha. Amani)..so mmg mabuk hisap rokok seme la..sekali termengandung anak Nasir..yang si Wirda lak mmg alim ler...duit yg Ayu bagi dia tak nak guna untuk bayar duit STPM dia...punya la dia pk berkat ke tak duit yg Ayu dapat..halal ke haram...last2 dia bakar duit tu...hmmm....suatu hari tu ada ler sorang ustaz ni mai kampung tu..ust Arman nama dia..mmg alim gak la...tapi sayang dia terhasut ngan Rahim dan Sabtu yg mahu perubahan besar dalam agama..."amal makruf nahi mungkar" so diorg nak tangkap seme yg buat maksiat ni..kira pukul seme la cam taliban ler pulak...guna kekerasan...

selingan jap......

Islam tak ajar gitu..sedangkan nabi yg sentiasa di keji oleh org buta di pasar yg mengatakan baginda bukan org yg baik,seorg yg kejam...tapi nabi lah yang menyuap makanan kepada org buta itu tanpa berkata apa2...hanya senyum sahaja mendengar kutukan si buta itu...baginda wafat, dan saidina umar ke abu bakar...tak sure lak yg datang menyuap si buta itu..si buata itu tau bukan org yg selalu suap dia...so dia tnya kemanakah org yg selalu suap dia...sebelum suap,baginda akan mengecilkan makanan itu supaya senang dimakan oleh si buta itu...so saidina umar@abu bakar pun berkata...baginda telah wafat...baginda ialah nabi muhammad swt..terkejut si buta itu terus masuk Islam...so...kalau nak mengajar org..bukan melalui kekerasan...tetapi cari cara lembut kay...alamak melalut lak citer pasal nabi lak...hehehhehe....

bersambung....

citer tadi lak...so ust arman ni syok kat wirda...sekali masa operasi kekerasan diorg ni ..ust arman suh wirda duduk umah dia walaupun diorg bukan muhrim....so wirda tak nak...tapi di pujuk oleh ust yg kata kalau dia balik ke rumah ayu tu...rumah maksiat...dia tak selamat...so wirda termakan le pujuk...biasa la..kalau dah duduk berdua ni ada org ketiga...tul tak...so ada la sorang tu yg kononnyer setan ler...dok galakkan diorg ni..last2 diorg ni kalah ngan nafsu sendiri..dah dicekup oleh Sabtu dan Rahim sedang bercengkerama...masa tu...Ayu lak tgh dok taubat nasuha kat masjid...dok baca quran, sembahyang tak berhenti2..so tak semestinya yg buruk tak boleh berubah jadi baik...dah yg baik tak semesti selama-lamanya baik...renung-renungkan lah....

-------------------------------------------------------------------------

mlm ni nak masak apa yek...since bahan mentah dah tak ada...semlm makan sardin ngan telur jer...huhuhuhu....besok ler nampak nyer nak beli bahan mentah...

aqil dah berjaya berpuasa sepenuh hari..dah hanya tinggal sehari jer setakat hari ini...syabas aqil..!!mommy lak mmg masak hari2....syabas mommy!!heheheh..cuma terawikh jer tak hari2...gilir2 ngan hubby...kalau dia tak gi malam tuh...mommy yg gi...tapi masa kat kampung ler...:p ...

Tuesday, September 8, 2009

MY DaRLiNG BoY iS 6TH aLReaDY

Darling boy...hehhehehe...sape lagi kalau bukan Aqil...dia dah 6 tahun semlm...tapi we all celebrate awal since bulan posa, sekali harung celebrate ngan my nephew Afiq n my bro Shon(nama glamer ni)..hehehhe..so to three of them..happy birthday!!! my nephew is 11, my bro is 43..hehehhe..abg sulung i ni...kitorg decided celebrate birthday diorang ni after terawikh ler...kat umah mommy i ler..so that means our party started at 11 pm...sib baik ler umah mommy hujung sekali...so nak buat bising sampai tgh malam pun takpe...seme my family ada except org lumut ngan my 2nd bro yg telah kepancitan(penat n dah tido waktu kitorg panggey dia..)...menu mlm tu ialah dua biji kek n bihun goreng...ala2 moreh ler gitu..sejak dua menjak ni kat masjid kitorg ni dah tak buat moreh dah...so kitorg buat moreh sendiri ler...hehehehehe...
sorry ler gambar2 ni je yg dapat di capture...yg len tu kureng cantik ler..maklumlah..bz maa...dah dua thn berturut birthday aqil dalam bulan pose....hehhehe..thn depan tah2 tgh raya..hahahahhaha....

Monday, August 31, 2009

HaPPY MeRDeKa DaY n HaPPY aNNiVeRSaRY!!!


MERDEKA!!MERDEKA!!MERDEKA!!...fuh...semangat neh...bangga jadi rakyat mesia ni...tapi tak kuar mana pun hari ni since aku tgh bz maa....anyway...happy merdeka day to all malaysian....!!proud to be malaysian...tak sabar nak tunggu sape menang lagu satu malaysia...yg akan diumumkan 2 sept ni..

Hari ni gak double celebration...bukan hari ni jer..tiap2 tahun ler...hehehhe...tepat 31 ogos 2002, kul 11.29 pagi..me n him officially announced as husband n wife..so today anniversarry kitorg yg ke 7...dah lama la gak makcik kawin yek..heheheh...nothing special today..cuma potong kek berdua jerk... :) hopefully we will live happily forever with lots of love and laughter.

yesterday we went to sg baru beli ikan n sayuran...pastu ingat nak balik ler...sekali aqil request nak mkn sushi lak...so memandangkan awal lagi...terlajak le ke tesco alor setar...shopping sushi n barang dapur sikit...pastu beli kek sekali utk hari ni nyer occasion...pastu balik...otw balik tuh...tetiba je ranting besar jatuh atas budak yg sedang bawa motor ni...terus ranting tu masuk dalam rim dia...apa lagi terjatuh le dia....yg kitorg kat belakang dia ni terkujat abis ler...sib baik bawa slow jer..terus berenti nak tolong dia...rupa2nyer bdk pompuan yg jatuh....baru balik kerja kat as...otw ke perlih...sian dia tergolek2...kitorg ingat bdk tu pengsan..sekali tgk dah boleh bgn berdiri lagi....sib baik ler takde pape....terkejut gak le tgk org accident depan mata...pastu ada la member girl ni datang tolong dia...offer gak ikut kitorg naik keta...dia cam blur jer...so member dia pun kata takpe..kitorg pun beransur le balik dulu...since nak masak utk berbuka lagi...huhuuh....pengalaman tul ler.....

oklah nak gi gosok baju kerja mr hubby lak...sok dah setat sekolah..dah setat berkenkyu semula...hehheheh...



Saturday, August 29, 2009

SeRaBuT

Seperti tajuk di atas...saya amat berserabut sekarang ni..hahahhahaha...penat dah dok perah idea dalam kepala ni utk ditulih ke atas paper ku yg perlu di submit b4 1/9 ni...huhuhuhu....menulis bab2 ilmiah ni begitu penat sekali...(sigh)...

Hari berjaya mengemop lantai rumah dan vacuum setelah sekian lama dok postpone jer...mana taknyer..hujung minggu jer balik kampung...hujung minggu jer balik kampung..hahahahha...ngelat tul...teringat zaman at home mom dulu(housewife ler)...dua hari sekali mop lantai..hari2 masak..sekrg ni masak gak..sempena bulan ramadhan ni...simple jerk...tapi yg penting seme suka makan..hehehehhe...utk aqil sama ada ayam.actually kulit jer yg dia makan..sungguh tak elok utk kesihatan..aku tau tu..tapi nak buat camner...keturunan boyotnyer...makan tungkin/kulit ayam...hmmm....so utk ngelak kan dia makan kulit ayam jer...so ibu yg rajin ni terpaksa le mencarik2 isi ayam itu menjadi halus dan di goreng rangup....yg ini dia makan...hehhe..apa saja yg ranggup ler...ikan ke ayam ke...hehee

Tadi masa buka pose...kami berempat makan sekali..tapi yg paling akhir abis makan mestilah si kecik kan...si arif...maklumlah..sekrg ni seme nak buat sendiri..tapi dia dah makin pandai makan pakai tangan...siap berjemput dan masuk dalam mulut dgn cermatnyer...good boy!cakap pun dah lancar...dan sentiasa ingat dgn abangnyer...tapi kalau bergaduh tu..boleh tahan la gak garangyer...sampai abg aqil mengalah selalu ngan adiknyer...ni la sindrom anak no 2...nak menang sokmo...pstttt....daddy diorg ni pun anak no 2 gak...hahahhahaha...so paham2 je la kalau time gaduh tuh....mommy ler mengalah sokmo...hahhahahahahah....shhhhhhh...KSK jerk...hahahhahaha....
CM jap(*wink*)...commercial break yek ....hehehhe...ni gambar anak buah ku yg injured masa men ragbi peringkat negeri perlih ari tu....sian dia...bengkak kaki...ok lah tu..dapat no 2...berbaloi gak tuh heheheh....dah ler comot abis...maklumlah baru lepas hujan...mmg lecak ler padang tuh....takpe thn depan men lagi yek...hehehehe...

p/s : yappa tulis blog lagi senang dari tulis paper...hahahahhahhaah....

Friday, August 28, 2009

aLHaMDuLLiLLaH

Dah masuk 6 hari umat Islam di M'sia ni berpuasa...Alhamdullilah..misi ku yg tertulis mengenai Aqil berjaya...Aqil telah berjaya berpuasa selama 5 hari setakat ini...Tiap2 hari bgn sahur dan hari tak bgn sahur le dia buka pose....hehehhe..so kureng sehari ler dari org len...ni hasil kerjasama dari daddy nyer yg sanggup bertungkus lumus kejutkan Aqil bgn sahur n hasil pujukan2 nyer...nak tau apa pemangkinnyer...hehehehehhe...
  1. Aqil dijanjikan mainan yg besar...(dia dah aim dah masa gi the store kat sp ari tuh...huhuhuhuhu)..demi anak yg menyahut cabaran....
  2. Duit raya yg banyak oleh daddy n mommy of course,tok nyer, paklong,pak ngah dan sewaktu dgnyer...
  3. Dibelikan makanan yg dia ingin makan...KFC dah dapat dah ari tu...lepas ni apa lak yek...???hmmmm...sushi dah dapat dah....
Cukup ler 3 dulu yek...hopefully dia dapat posa sepenuhnyer bulan ramadhan ni.... :) Amin...

Ok tu kejayaan abangnyer...ni adik lak....

Actually Arif terkena jangkitan fungus di b**tut nyer...sian dia...habis berkudis dan bernanah awal2 ari tuh...so 2 weeks follow-up ngan dr pakar kanak2 kat sp..alhamdullillah kudis dah kering...cuma arif nyer tangan tak reti duduk diam...asyik nak garu jer...abis berkeruping jadinyer...dah tak ensem...sib baik ler tempat tersorok....so sepanjang 2 minggu lepas mmg jarang pakaikan Arif pampers...btw...he knows when he wants to pee...terus jer ajak gi toilet...so soro2 babai diapers ka na...kejayaan pertama arif...he went p**2 kat toilet...penat juga ler pegang dia kat toilet tuh...sebab toilet cangkung...kaki yg kecik nak kangkang luas...huhhuuh..pity him...need to buy the potty pot...masa aqil dulu terus dudukan atas toilet bowl jer...terus lekat....good boy...hehehehhehe

sekarang ni still lagi masak hari2 utk berbuka pose....makcik buka skill balik ni...hahahah..dah lama gantung lesen masak ni...ehhehehe...bareta na....:p

Thursday, August 20, 2009

SeLaMaT BeRPoSa....

Di kesempatan ini saya ingin mengucapkan selamat berpose utk seme pembaca blog saya...semoga ramadhan kali ini kita semua dirahmati oleh NYA...
Target pose kali ni.... ->>>
  1. Terawikh...masjid mmg tak leh kot nak gi since arif jenis berlari ke sana sini....hmmm..nak try gak bawa kalau ada peluang...insya allah...
  2. Ajar aqil posa penuh...dapat sehari pun jadi ler...kalau dapat seminggu alhamdullillah..kalau dapat sebulan...mmg nak kasi hadiah kat dia...hehehehhe...syhhhhh..kita2 jer yek...jgn bgtau aqil...heheheh..nnt dia nak posa kerana hadiah jerk....last year sebulan posa sekerat hari....tapi sahur kul 7 ler....hehehehheh....this year nak try gerak sahur...boleh ker???bgn nak gi sekolah pun liat...hhmmmmm...akan diusahakan
  3. Nak home cook tiap2 hari...last year kadang2 jer beli..sbb lauk nyer mmg mahal...cekik darah sungguh...dah le kureng sedap....
  4. Nak habiskan satu quran...boleh ker....???insya allah...do it at cluster after zohor...yoshhh!!
itu jer kot...nnt bnyk2 target susah lak...hahahahahhaha....

teringat puding karamel kak noni...hahahhahaha...cpt la baik dmm....:p

Hari ni naim akan bertolak ke KL ..pastu ahad ni dia akan ke OZ....Org OZ kat melbourne...wait for naim...kalau ada cowok2 yg ganteng dan single jgn lupa ngorat naim...hehehheheheheheh....GOOD LUCK DEAR!!!

Monday, August 17, 2009

BuDaYa SaLaM

Budaya salam ni adat atau harus dalam Islam?Apa pendapat korang? Salam tangan yek...kalau setakat bagi salam tu ,rasanya ramai makin lupa...sekarang ni baru ku perasan ramai yg dah tak rajin salam tangan bila berjumpa....adakah kerana takut dihinggapi H1N1????...hmmm..b4 wabak ni melanda lagi dah berlaku...di keliling aku ler...tak tau le keliling korang camner...

Ni aku perasan semasa mula2 balik dari nihon ler..al maklum la dah lama kat sana..kalau jumpa org asyik nak tunduk2 jerk...hahahhaha...balik mesia kena la salam tangan yek..hehehheheh...aku dulu mmg rajin salam org yg baru dikenali or yg jumpa kat tgh jalan ker...hahhahahah...tapi sekrg budaya itu sudah kureng...why??sbb aku tgk aku sorang jer yg terhegeh2 salam org...org len buat dunno jerk...huhuhuhuhu...segan lak makcik....:p

Kids? Diorg mmg di ajar salam org tua...sekrg ni tgh dok brainwash depa suh tunduk bila berjalan depan org tua....sejuk hati org tua bila tgk anak2 buahku seme jalan tunduk jer depan org tua...salam bila jumpa....hahahha..anak2 ku jer kurang didikan lagi...hahahhaha...tak menja di kebiasaan mereka lagi...huhuhhuh....MY MISSION THIS YEAR -> AJAR KIDS BERSALAM N JALAN TUNDUK DEPAN ORG TUA.....kureng didikan tul la..hahahhahah....

any opinion? org kat perlih jer ke..org johor, org kl...org n9...org pahang???anyone want to comment??

Thursday, August 13, 2009

SaiKi No DeKi KoTo

Sorry to all my dearest reader....puan blog kini kureng updet since bnyk kerja plus penyakit M sgt kuat..hahahhahaha....what happened past few weeks...bnyk sebenarnyer..

1. Aqil ada masuk pertandingan pra-sekolah dalam membaca artikel bhs melayu..alhamdullillah...berjaya menjadi johan parlimen kangar..pasni kena lawan peringkat perlis lak..nothing much to story about big bro..just he obsessed wif transformer: revenge of the fallen...nyesal lak beli dvd...tgk berulang2...cemuih mommy dia...huhhuhhuhu
2. Arif still infected wif flu..dah gi check doc and confirm the lungs is clear..alhamdullillah..b4 he did having prob at night..badan panas, menangis, nak air(tgh tido yek...bgn minta air..heran kan..)..gi check doc -> just a light fever he said..then we tried cara kampung...rupa-rupanya dia kecacingan...so buat air penawar n sapu ubat kampung di perut selama 3 hari berturut2 plus tak leh mandi n pantang telor...alhamdullillah ..dah ok...
petua cacing -> guna daun cerita yg diramas dalam air mandian dan mandikan budak tu sampai leher jer..jgn sampai kepala..kalau tak budak tu tak lalu nak makan coz daun cerita ni pahit..nyamuk pun tak nak gigit...
3. Daddy..bz wif convo kat perlih ni..jualan utk konvo do buat di stadium kangar since kg wai kureng selamat..hehehhe...tapi dgr citer dah ok keadaan student2 tuh..alhamdullillah...
4. Me, just recovered from flu, fever, cough....pancit gak ler sekali sekala demam...hahahhaha...sekrg tgh bz utk betulkan conference paper...still confuse..nak gi ke tak conference tuh...tapi kalau nak diikutkan menarik sebenarnyer join this conference...

Ok that's all update for the past few weeks....Daaaaaa!!!!

Friday, July 31, 2009

BuLLY???


Believe it or not..Aqil kena buli kat taska dia...bukan kat sekolah but in his nursery...terkejut badak le gak mommy dgr dia kena buli...huhhuhuuh..cam tak caya je anak jantanku kena buli ngan budak POMPUAN...girl kay....not boy....hangin le mommy bila dgr gitu...!!

Actually citernyer setat begini...mommy heran ler apasal tiap2 hari lepas amik dia dari sekolah nak antar ke taska dia tak mau...siap nangis2 lagi tak nak tinggal kat taska...awat budak ni??buang tabiat ka???it started last week ler....masa tu mommy buat dunno jer labila dia cakap tak nak gi tu...pastu dia tambah lagi ayat belakang..."depa tak mau kawan ngan aqil.." ok , mommy noted..mommy ingatkan biasa la budak2 gaduh2 gitu...so mommy tak amik pusing sgt la...

Nak jadi cerita pagi tadi..mommy saja borak ngan pengasuh depa ni yg baru..pengasuh ni lak jenis lembut..i mean susah nak naikkan sore...so tanya le pasal aqil kat taska...mak mana ler yg tak pelik bila anak tiba2 tak nak pi taska...korek punya korek depa pun habaq la...ada budak A ni suka mengarha kekawan yg lain supaya jgn kawan ngan aqil..budak A ni satu-satunye budak pompuan yg besar kat situ but same age ngan aqil...budak A ni nampak baik ..but she's brialliant actually..yg mommy tak tahan tu..she dared to lie ngan org tua...budak2 tu tak kisah lagi le dia nak kelentong pasal hantu la..pasal kubur kat tepi bukit la(mana ada kawasan perkuburan kat tepi taman perumahan aku tuh, monyet bnyk la)...and she always make a story kay....mommy lak yg jenis suka korek aktiviti aqil kat taska or sekolah...so he will story everything A-Z..dari citer si A ni tak bagi buat kerja sekolah la...si A ajar cakap KURANG AJAQ la..si A marah dia la...everything he will tell me...bila mommy dpt tau si A ni ajar bukan2...hangin le mommy...mommy tak penah ajar anak2 mommy cakap kurang sopan kay...i'm very strict when it is about manner kay...JGN KURANG AJAR DGN ORG TUA!!don't u ever speak nonsense ngan org tua...tetambah bila si pengasuh2 ni citer that A doesn't want to listen to them ,ever...quite surprise ha...budak buli org tua...hmmm...that's a big problem...sebab tu le sekrg kat sekolah selamba jer student kick the teachers....no wonder...

So, this afternoon, I have a chance to talk with the owner of the nursery...I told her everything about aqil being bullied...she told me that she doesn't know anything about that..sebab dia tak tau le aku nak habaq mai ni...she said aqil tak nah lak ngadu pasal tu...mmg ler..aqil kan takut nak ngadu sebab si A ni always standing beside him....FYI, Aqil TAKUT ngan dia ..sian aqil...emosi terganggu.....huhuuhhuhu..pity my baby boy....so i asked the owner to observe the kids frequently...especially when the A is around...sib baik le anak org....kalau anak aku dah lama kena brainwash dah....dah le pagi tadi aku dah brainwash pengasuh depa ni suh tegas sikit...hahahhahahah.....

To all parents out there..watch your kids...ask their activity everyday...kita tak tau anak kita camner perangai kat sekolah...kekadang kat rumah they behave properly..sampai org kat pijak semut pun tak mati...tapi it's different when at school...buli org ke...kena buli ke...either one...so please make sure your kid's behavior...sian anak org lain...emosi boleh terganggu...sbb itu kat jepun ada kes budak thn 6 bunuh diri sebab asyik kena buli....sian kan...they doesn't know how to tell us..so we are the one who should make an approach to them....SAYANGI LAH ANAK ANDA!!

ReSToRaN Ku..

Bisnes ku berkembang maju...hehehhe..silalah buka restoran di facebook... :) i likeee!!!

Wednesday, July 29, 2009

BaBieS TaLK??


It's all about my younger son...suddenly he babbling like a baby...you know how the baby talks right..doesn't knpw what he was talking about....actually arif dah pandai cakap terus kay..mmg ayat betul la...suddenly this week he acting like a baby below 1 year kay...cakp pun cam baby la...tah ler dia tiru saper kat taska tu...then he crawling like a baby when he's crying....hahahhaha...mati gelak mommy dia tgk perangai si kecik ni...dah pandai lari2 n lompat pun nak merangkak cam baby...hehhehhehehe...dare wo mane suru no???adam ke? sarah ke? yg pastinyer budak kecik kat taska ler....oh luper...Arif is 2 years already...can walk, run, talk fluently, and get mad easily...ahahhaha..this kid so bnyk akal ler...mommy yg pening..hahahhaha...

Tuesday, July 28, 2009

PeGaNG TaNGaN??

Ni kerana cik mimi kiter nyer entry hari ni ler...hehehe..kes pegang tangan laki bini... :p to be honest...hubby i ni pemalu...dia amat malu kalau tetiba tgh pegang tgn tu kantoi ngan student dia ke, staff satu uni ker...especially nyer...kalau ikut pn aja ni...mmg suka mengendeng kat hubby...hahahhaha.....peduli apa mata org len tuh...bukannyer tak kawin lagi...halal terang-terangan...so kepada yg tak kawin lagi tu...jgn merayap sana sini tgn tuh....nanti lain jadinyer..maklum ler...jika berdua-duaan ,ada yg ketiganyer tuh....

Tapi ada masanyer, dia tak kisah lak kita pegang tgn dia...tu kalau pi luar dari perlih kot...hahahahah...dating?hehehhe..selalu gak...memandangkan anak2 di hantar ke nursery pada siang hari...so selalu gak ler dating lunch ke...gi bayar bil ke...hehehhehe...tgk masa gak ler..

Honestly, hubby ku mmg nampak muka lembut tapi garang beb....tak caya?tanya student dia...hahahahhaha..tul tak?oklah..tak nak citer bnyk2 pasal cik abe ni...hahahaha...kang bocor lak bnyk rahsia... :p

Oh yer...di uni sekarang ni telah 4 org positif H1N1...to all guys out there...BEWARE!! I pun dah kena flu ni...kes makan tembikai,doyan, cempedak bnyk sgt ni...

Lupa lak nak citer...last week balik kampung coz ada kenduri arwah buat ayah..menunyer nasi beriani air tangan abgku yg sulung, ayam masak merah hasil gorengan udaku n wifenyer dan direncah oleh kakak iparku yg mmg chef in foods...,dalca n papadom...seme hasil usahasama abang2 ku n kakak2 iparku...heheheh...apa yang penting..kerjasama!! kids? as usual berperang sesama sendiri...hahahhaha..tak larat nak tegor....biorkan lah...maklumlah dah ramai2 gini...:p kasi can..

Friday, July 24, 2009

TeRiNGaT..

Pagi ni cuaca agak redup...hmmm...nak hujan ke?tapi menjelang tghari...langit makin cerah... :) Pagi setat mengemas/membuang/delete/susun semula mailboz ku yg dah penuh tuh..mmg banyak teramat since aku tak sempat nak buat seme tu...kekadang tu tak sempat nak baca lagi so KIV ler..sekali tak sempat sampai kesudahnyer...heheheh...makcik ni kalau email yg berantai or yg suruh fwd kat org balik mmg makcik tak suker yek...so tak yah la bazir masa korang antar kat aku kalau mengharapkan aku mengfwd ke org len...hehehhe...lagi satu mail yg aku selalu delete ialah mail yg mempunyai attachment video...mmg aku tak buka...malas nak dl...kecuali benda2 penting jerk..mail yg selalu aku tgk adalah dari SV ku n UniM**..hehhehe...

Tetiba waktu tgh seiri(mengemaskini) mailbox terdapat lah satu mail yg membuatkan ku teringat kan dia...huhuhuhuhu..sedih beb masa nampak email ni..to those who are my schoolmates mesti korang kenal saper nuun79 kan...?for those who doesn't know her...dia adalah kawan sekolah ku, kakak kepada adik angkatku dan kami actually tak rapat sgt masa sekolah...tapi masa aku kat nihon(jpn), we had met again in virtual world..alhamdullilah dapat gak berchatting ngan dia...so tambah rapat ler time tu...since dia pun baru jer dapat baby boy..and she gave me her blog link...so we start rapat balik...tapi usia persahabatan kami tak lama...coz sesuatu telah menimpa beliau..i was shock to hear that news that time...mana tak nyer baru je dok chat ngan dia 2 ke 3 hari b4 that...dia terlibat dalam kemalangan jalan raya otw to her office...dan telah menghembuskan nafas terakhir di tempat kejadian...huhuhuhuhu....nangis giler masa dgr berita tuh...tak sangka tul...tapi org yg baik Allah akan sayangkan dia...semoga roh arwah di tempatkan bersama org yg beriman....al-fatihah..

p/s: walaupun gambar beliau ada dalam pc ni...tak sanggup nak upload coz it make me crying...actually masa menaip ni pun...mata dah bergenang....friday blues...

Friday, July 17, 2009

aLKiSaH GiGi aQiL

Citernyer bermula hari selasa yg lepas...masa amik aqil dari sekolah tghari tu...masuk keta jer terus dia bagitau...

"Ibu...gigi aqil goyang..ni ha...tgk la aqil goyangkan...nak gi klinik bu...nak cabut.."
"ye ke aqil...meh sini ibu tgk"

masa tu tak caya lagi citer dia...tak kan ler cepat sgt...gigi baru pun tak nampak lagi...bior bebenor aqil ni...mommy pun usha ler sambil tolak2 gigi tuh...hhmmmm...mmg benar ler omongan aqil tuh...sudah longgar...tapi still kuat lagi...suh dia tolak ngan lidah pun dia tak mau...

"Ibu jom la kita gi klinik yg ada daulat tuanku tu...ala yg bumbung biru tu..."
"kat mana ni aqil...?" blur ibu....
"ala cni la bu...jom jom..aqil tunjuk.."
"kat mana ni aqil???"
"kat situ la...ibu jalan ler...aqil tunjuk.."

hahahahha...begitu semangat aqil nak pi cabut gigi...baru le mommy dia teringat...klinik kesihatan rupanyer...hahahha...mana le buka time tghari...seme nak gi lunch...pujuk le mommy cakap gitu kat aqill...tapi alangkan membebalnye bujang ku sorang ni...menangis nak gi gak cabut....huhuhuh...dari manakah datangnyer semangat mu itu...ibu dulu cukup tak best nak gi cabut gigi..playar besaq sgt...hahahahhaha....sekrg tidak takut dh...suka lak org korek2 gigi kita...tetambah kalau dr tu ensem...hahahhahaha...kat nihon misi pun comel.....teruja nak pi klinik sokmo...hehehehe....

so setelah berdolak dalik selama beberapa hari..dan mommy pun dah bnyk kali tepon klinik gigi...akhirnya setelah ambil kanak2 ini di taska...bersegera le mommy ke klinik gigi kat sena ni...panel le katakan....maleh nak kuarkan duit...huhuuhhuhu...yg aqil lak mmg tak sabar nak tunggu gigi itu dikuarkan...sampai dok merungut2 la lambat la....hahahahah...
akhirnya tercabutlah sudah gigi bawah aqil yg sungguh comel itu...terlopong la gigi apabila dia senyum...dah tak encem...hahahahhah...yg aqil lak asyik dok tgk cermin jer lepas cabut gigi...sungguh teruja ...tapi tak nampak lak gigi baru nak naik...baru nak kuar kot...hhehhehehe...

gambar budak takde gigi???hehehh..belum amik lagi coz mommy dia begitu bz nak submir paper besok n lusa ada presentation....sian mommy kan...bz sokmo...huhuhuhuhu...

Sunday, July 12, 2009

LaYaN ...

Setat from thursday arif demam...mmg down ler dia on that day...mommy dok tepi dia jer...sib baik aqil tak kena lagi...tapi org kata dah duduk serumah ni...kalau tak kena tak sah ler...so hari berikutnyer aqil lak kata gini...

"bu, cuba rasa bdn aqil ni..panas tak?"
" hmmm...tak panas la bang..naper?dah rasa nak dmm ke?kita mkn ubat yek"
"aqil rasa tak sedap badan la bu..ok makan ubat..ubat oren sedap..."

so selamat la aqil mlm tuh...that night, bdn arif makin panas..se ibu terpaksa ler berjaga men"jerlum" kepala adik...sib baik ler cpt gak trn suhu bdan..oleh kerana mlm itu kureng tido..pagi besoknyer mommy liat ler nak bgn pagi...sungguh berat mata ini...huhhuhuuu...tapi memikirkan aqil kena sekolah..terpaksa le bgn dan arif pun dah minta susu pagi tu...kering tekak agaknyer..panas sgt bdn semlm...mommy pun gi ler kejut ank bujang ku ini yg mmg susah nak kejut...sekali pegang bdn dia...hmmm..mcm panas sikit...takpe la..tak yah ler g sekolah...yurusu wa!! so mommy biarkan ler mereka2 ini tido kembali..setelah daddy g kerja..mommy pun smbg tido...tapi tak sampai sejam pun...mereka2 ini sudah bgn kembali...huhuhuuhhu...check suhu badan aqil...hoohohohohohho...sudah naik 39...tak bleh jadi ni...terus suap ubat dmm..then terus amik air ais jerlum kepala aqil lak...tghari ok sikit...tapi dua2 org tak nak makan..si adik minum susu jer kerjanya sampai le ke hari ni...nasi seme tak mau...aqil ok la gak..mau gak mkn donut,spaghetti,mushroom soup...adik jer prob...sian...seme dah makin sekeping...tak lalu makan...huhuhuhuhu....

so sampai mlm ni..both of them not too well..but still can jump upside down,fighting each other, play ben 10 together...hahahaha...mommy gak dok pening paper tak siap lagi...huhuhhuuu...
TASUKETE KUREEEEEEE!!!!!

Thursday, July 9, 2009

MeNuLiS.....

Actually tak tau nak citer apa sgt...cuma sekarang ni tgh bz buat paper untuk conference di kl..pastu hujung minggu depan ada presentation inside our university..naper la buat hari ahad...tak adil tul...

Setat semalam Arif demam...berjangkit ngan kawan2 taska agaknyer..sib baik ler Aqil ok lagi..still maintain sihat walaupun hari2 dok pi berenang and on selasa lepas dia berenang dalam hujan...good for him coz he can swim already...i'm very proud of him.. :) tapi kaki tangan still berterabur lagi la...hahhahahah...like mommy like son...masa mommy mula2 belajar dulu...hahahhaha...

Last week we all gi stadium tgk perlis lawan johor fc...heheheh...maklumlah..duduk dekat sgt ngan stadium tapi tak nah gi...so end up that night we bought ticket for that match..tapi we sat for first half jerk...mau ke tak...arif dah buat "kueh" ...aqil lak tank dah penuh...ingatkan nak gi toilet situ jer...tapi..masya allah...geli banget....nak termuntah jer tgk toilet gitu....apa la kerajaan negeri..?naper la tak betulkan all the toilets...very dirty....i can't even step inside it.....worseeeeee!!!..tak caya ??baik korang gi sendiri la...bayar tiket mahal but equipment was awful...actually this is my first time gi stadium..b4 this tak nah le lagi..adakah seme stadium begini????anyone knows???

Tuesday, June 30, 2009

BZ

Me starting this week bz sokmo...coz SV ku dah pulang....ku tak boleh berpoya2 lagi...hehehehhehe.....anything updet lambat sikit kot...heheheheh...ok guys...need to work!!

Wednesday, June 24, 2009

BeSDaY NaiM

Last week kami celebrate besday naim yg ke 2 ?...hehhehehe..anyway naim kepenatan meniup lilin besday dia...tak caya???meh kita tgk video ni...hehehheh...



kami suka pekena naim...hehehheheheh

Monday, June 22, 2009

LaB aLoNe

Pagi ni sunyi je kat kluster...two of them went to ump..sorang dah naik pangkat..sorang dok lepak kat uum, sorang dah gi ipoh n melaka, sorang dok siapkan kerja kat rumah, sorang lagi cam biskut..kejap ada kejap takde.....sorang lagi nun kat kg wai...hmmm....i'm alone...huhuuhhuhuuhhu...

pagi ni antar keta gi service kat P2..tu pun dah terlebih2 waktu service...hahhaha...tapi cepat tul siapnyer..maybe keta time tu tak ramai lagi yg antar...sejam je dah siap....cuma mr sky je tak pi jemput lagi kat rumah rehatnyer...hahhahahha...seme kena service....

mencari mood untuk membuat paper......:)

Yey!!si biskut sudah datang...i'm not alone anymore...

oh yer...last week kat toilet kluster ada tetamu yg tak di undang....sib baik kecik jer...kalau besar mau seme melompat turun bawah...huhuhuhu..serammmm....

Pastu kitorg pi jumpa budak kecik nih....heheheh...mmg kena gomol ler......sian myiesha...

Sama2 kecik...hhahahhahaha...myiesha n cik saito... :)

Friday, June 19, 2009

LaST 10 DaYs...

Lama tak menulis...what happened last 10 days....hari rabu minggu lepas we decided to go for holiday in penang...actually tak plan pun nak gi memana...since hubby dapat cuti..n me also the sv is not around yet...so we grabbed the chance...gamble walk in to apartment sri sayang...nasib baik ler ada gak bilik...ingatkan dah takde chance dah since school holiday..so we departed from perlis dah petang dah...sampai sana pun dalam kul 5 gitu...check in tingkat 18, so we managed to get seaview very clear....hehehhehehe...budak2 ni dah tak tahan dah nak turun swimming pool...so lepas solat asar..terus terjun kolam...
the kiddos in the boats....tapi lepas tu masing2 dah berani...tak nak pakai pelampung langsung...main redah jer terjun...mommy le yg pancitnyer....huhuhuhuhu....so that night we all went to eat at padang kota...hmmm...pasemboq mmg thumb up but be careful waktu pilih bahan tuh...silap2 jadi cam kitorg..sampai 22 henget...terkejut badak gak ler hubby i...ye la selalu mkn pasemboq dalam 3 henget jerk....tapi chicken chop dia mmg salute...sedap beb....char koayteow mmg out ler...tak leh lawan tok wi nyer...:p

pasemboq 22 henget......lazattttttttttttttt.....
chicken chop yg lazaaattttttttttttttttttttttt....rega 9 henget....
pastu sempat gak beli jeruk2 kat padang kota tuh.....sedap banget....mlm tu kerana pengangan jeruk ada org semput...hahhahaha...tu la makan tak ingat donia....!!! :p

the next day pi bukit bendera...lambat giler naik kabel car pi ataih...jenuh tunggu...tapi oleh kerana nak gak kasi budak2 ni naik...layan jer lah...

posing depan tugu penang hill bersama baju fav n topi fav..BEN 10!! yey!!
terowong kat bukit bendera...pastu balik petang tu terjun lagi pool...sampai dah ketaq2 ler masing2 main air....mlm kuar lewat sikit...so dapat la gak tgk kemeriahan bandar bt feringhi yg mmg meriah...tapi siang takde pape...hahahahha...happening gak ler...

sok paginyer check out n melawat toy museum....mmg menarik coz bnyk toys......gembira la budak2 berdua tuh...
aqil n kungfu panda....
predator nak cium makcikkkkk!!!!arif lena tidoq....pastu kami pi makan ni....

tendon!!
sushi desuuuuuuuuuuuuuuuuu....hilang kempunan....aqil tak nyempat2...habis kat dia sorang jer..pastu tapau lagi satu bekas...dia gak yg mkn...ni hari ni dah sebut2 nak makan sushi....


so habis citer penang......

tapi hubby ku ke penang semula sebab ada kursus selama seminggu..so tinggal mommy bertiga je la...isnin malam tu terpaksa le bawa arif sekali ke kelas muzik aqil...hmm...mommy tak leh ajaq aqil langsung...:(

hari selasa petang lak..bw aqil n arif usha kolam renang kat kompleks sukan...hmmm...dah gedik2 kaki budak2 ni...sampai aqil nangis nak turun kolam....so we went back the next day wif lengkap berpakaian...kasi depa main la ayaq......pastu try tanya cikgu nan..nak masukkan aqil dalam kelas berenang..cikgu nan kasi green light...so hari rabu setat kelas berenang...so hari2 kami berenang di kompleks renang.. :) tapi mommy tak sapat berenang ler since arif ada...tak pepasal kang dia terjun kolam yg dalam tuh...huhuhuhuhu..penat nak kawal....papa!!hayaku kaette!!!

oopsss lupa...ada satu malam tu...lektrik takde kat rumah kitorg..apasal la jadi time hubby takde...lemah tul makcik...sib baik le jiran2 baik...diorg yg tolong carikan technian...rupa2nyer wayar kat kotak depan longgar...siap leh tarik lagi...sebab tu le lektrik tak cukup...yg tak best nyer air panas lak rosak..rasanya point dia yg terbakar....hmmm..tunggu hubby la balik betulkan..

mr.skyline lak dok dalam spital...tgh betulkan....bnyk lak rosaknyer...terbang lah duit2 kami nanti.....

tgh bz nak buat paper for dstc.....apa aku nak tulih yek...???hmmmm...

Monday, June 8, 2009

HaRuM MaNiS..


Ni last two weeks yg lepas nyer citer...kalau kat perlis ni yg glamernyer buah harum manis yg berbuah dari bulan 4 hingga 5...kalau tak silap aku ler...so sempena bulan harum manis ni jabatan pertanian sini akan membuka tempahan untuk belian harum manis dan makan pulut n harum manis di tempat diorg ni...so kalau nak beli bnyk..better la korang booking awal2...kalau tak susah nak dapat...pastu lepas birthday raja perlih..jualan ala2 borong gak ler...so better beli kat pertanian kerana buahnye dijamin elok dan amat manis serta murah berbanding beli di tepi jalan yg reganye 2 kali ganda dari pertanian dan rasanya kurang manis dan ada kalanye dapat buah yg tak elok...


Ni ler rupanyer org yg sedang menikmati pulut lemak n harum manis...makan di ladang itu itself..ngan ayaq mango...sedappp ooo...hanya setahun sekali musim buah ini.....


Sape suka makan anggur...sini ada gak jualan anggur perlih...yg dibungkus siap2 satu kilo...sape nak rasa silalah ke ladang anggur perlih yg terletak di sg batu pahat..jalan ke taman ular tuh...

KeNDuRi JaT


Semalam kitorg attend kenduri jat & emmy kat kerpan...gi konvoi 4 biji keta...macam2 happened...sampai berdecittt brek la...sampai ada yg nak jatuh longkang la....what a afternoonmare...hahahahha...apa punya bahasa la...sib baik la kitorg selamat gak sampai ke rumah pengantin yg telah dicat oren oleh pengantin sendiri...heheheh...dan ini lauknyer....kami makan dulu baru bergambar...lapar seh...
Pastu baru berposing ngan pengantin...boys n girls...
sorry gambar kecik..nak kena minta len ngan owner dia..ni cilok dari FB jerk..owner lak balik kampung...dekat kul 4 baru la kitorg bertolak balik ke perlih reramai...shidi je yg gi alor setar..sampai umah kira baru masuk asar la...

Pagi ni ada la dua tiga org dok sakit perut termasuk le aku...adakah kerana rendang daging itu..?sib baik la tak kronik sgt...cuma sikit2 jer memulasnyer...lepas ni kena pi cari ubat takut melarat lak....begitu la kenduri ...

Saturday, June 6, 2009

PaNaSSSSS.....

Panasnyer.......mmg panas kat luar tuh...baru je lepas amik baju yg kering dan sidai baju yg basah...hari ni mmg rekod..4 mesin basuh baju....hahhahahahah...mana tak nyer...tuala jer dah dekat 10 helai..baju2 lagi...plus semalam sepatutnyer basuh lagi satu round tapi tak jadi sebab air dalam tangki dah abis..so nak tunggu air naik amatlah lambat...terpaksa la tangguhkan se round...so at the end..kuar la berjalan ngan abang ku yg datang dari lumut sefamily n plus my mommy..bawa diorg gi wang kelian dan padang besaq...mmg shoppping abis la depa..aku pun pi shopping ngan mak aku...heheheh..saja cuci2 mata...ada la beli sikit2 utk anak buah n kiddos..tentunyer t-shirt ben 10 yg menjadi kegilaan aqil.arif, n wan...happy tul bedak2 tu dapat ben 10...siap aqil leh hafal seme watak yg boleh ditukar oleh ben 10...yg si arif lak....asyik dok sebut 'four arm' jer kalau nmpk ben 10..so ptg semlm lepas abis bershopping...my bro n family berlepas pulang ke sp..but otw depa singgah jitra dulu...so tgh mlm gak le depa sampai sp...
Actually ada lagi yg lebih panas sebenarnyer...aku panas la dgn sorang ni yg lebih tua dari aku la...dgr mak aku bercerita membuatkan ku terus panas...sebab yg menjadi mangsa keadaan adalah aunty aku gak...bnyk tul pergolakan akhir2 ni...gara2 sepupu aku yg kureng keajaran nyer itu nak berkahwin...ada ke patut...dia yg nak kawin..dia guna duit aunty aku ni...bnyk lak tuh...dah tau awak tu lelaki..dan dah gatal nak kawin sgt..(mmg patut pun dia kawin .umur dah 40 kalo tak silap aku la)..dah lama mebujang...kumpul la duit sendiri...ko pun kayo gak...tapi aku tak tau le..dah lama tak jumpa mamat ni..since dia pun dulu kureng sikit ngan org tua especially mommy dia...aku terus malas nak dgr citer pasal dia..yg pasti nyer aku geram pasal ada org tu paksa aunty i ni kuarkan duit dia yg dia simpan punya la lama....dah le sekrg ni akaun aunty aku lak sangkut pasal dah lama tak gi tunaikan check yg suppose di ambil tiap2 bulan...4 bln kot dia tak dapat pergi since yg pegang buku tu org len..sebelum ni org len pegang...org dulu tu ok...uwaaa...panas aku dgr citer ni..sebab yg kena tu makcik aku...dah le dia pun asyik sakit2..tak berapa kuat....macam kena buli lak...mak aku pun dah malas nak pi kenduri mamat ni...buat sakit hati je...aku pun malas jer rasanya....lagipun dia buat kat kl...biarlah sedara mara belah bapa dia yg pergi...
Hahahahah..membebel di tghari yg buta ni...jap lagi nak gi kenduri kesyukuran kat rumah jiran..nak bersiap.....

Thursday, June 4, 2009

MaKaN TaK JaDi...

Penah tak korang masuk kedai makan tiba2 tak jadi nak order?hehheheheh..Ni kejadian hari ni la...actually we are trying this new restaurant ...restoran apa tu tak yah la bgtau...mula2 masuk tu ingat nak duduk kat luar..kononnyer nak amik fresh air le....sebab restoran ni terbuka le jugak...pastu my friends ajak duduk dalam...nak jadi citer...i saw chinese inside there..pastu aku ni lak jenis memperhati segenap pelusuk...mencari sijil2 halal sekiranya tertampal...tak jumpa le plak..pastu terjadlah perbualan gini..

Me "Korang penah ke makan sini"
F1"Aku belasah je makan sini"
F2"oo ye ke.."
Me"Halal ke tak ni??lain macam je aku tgk"
F1"tak tau le...tak nah lak tanya"
F2"aah la...ada org cina lak tuh..baik kita tanya dulu"
kitorg pun panggil ler sorang pekerja kat situ...so tanya la dia..
W"ye kak"
Us"adik..nasi goreng ni ada tak"
W"ada kak..nak order ke"
Us"dik nak tanya...sini tukang masak dia melayu ke?"
W"erkk..melayu kak"(muka tak yakin)
Us"betul ke dik..tokey dia cina ke"(saja pressure dia sikit)
W"tokey dia cina..."
pastu perlahan2 dia bisik..."tukang masak dia cina kak.."(bagus tak nak bersubahat!!excellent)

ooo...ok..pastu dia pun berlalu pergi...kami pun apa lagi...bangun dengan perlahan2 terus kuar dari kedai tuh....hahahhahahaha...pekerja2 dia seme tgk kitorg...fyi the workers are all malay n wearing tudung kay...aku rasa pekerja dia pun paham kot naper kitorg kuar...jgn ler adik tu kena buang kerja sebab hilangkan customer dia...hehehhehe..takpe dik...kalau kena buang pun...at least adik dah tak bersubahat ngan org tuh...at last kitorg mkn kat kfc...puas hati...tengah makan tu la tetiba dapat call dari saito...dengan lajunyer bercerita...cakap keta dia kena langgar....mmg tgh marah giler....sian sai...entrynyer kat bawah ni yerk...

oh yer...semlm aku menghabiskan masa dgn membaca dan menonton ni...
sungguh ku tak boleh berhenti membaca "Andai itu takdir"...sedih beb.....nangis aku dibuatnyer...bahasa pun jenis selamba jerk...ada lagi satu buku dia iaitu "Kau dan Aku"..yg ni pun best giler....bacalah...

tak sabar nak tunggu twilight -the moon kuar....cepatlah bulan 9....ni kena cari ni buku dia....i'm very addicted!!!!

SiaN KeTa Sai...huhuhuhu

Kejadian ni baru jer berlaku sekejap je tadi...ni ownernyer tgh buat laporan kat polis trafik..sian kat sai...look what had happened to her car....


Tak pasti apa benda yg jatuh tuh???tempat letak air wiper ker...?but tottaly tak leh jalan coz tayar pun kena himpit...mesti langgar kuat giler ni....padahal cik saito parking kat tepi jalan jer...sib baik le ada org nampak sape yg langgar.Thank you to org R&D tuh.....sian dia...


Hope saito case will be ok...kena ketuk dulu baru leh jalan ni...mengikut kata pengantin baru Jat..tu sikit je tuh...just gi ketuk sikit...ok lah tuh...tapi ye la...ketuk2 pun mau beratus gak...cam keta an dulu...200 lebih gak ketuk kemek sikit jer kat pintu...ni la nasib student...kita tak buat kat org..org lak pi langgar kita....aduhai....nasib nasib...

Tuesday, June 2, 2009

aKSi 18 S?

Hahahaha..mesti ramai buka entry ni..betul tak...?hehehhe..saja je buat gimik...takde pape pun..tapi entry ni khas untuk mommy2 yg menyusu anaknye...ini pun di atas permintaan Pn. Arnie kita..last time dia suh i snap aksi arif menyusu...so kepada sesiapa yg di bawah umur atau yg belum berkahwin...sila abaikan entry ini yek...

so this is the pic.....aksi arif menonggeng2 menyusu...hahahhaha...dengan tak pakai suarnye..berdiaper sahaja...saja je amik gambar2 ni supaya besar nanti leh tunjuk kat dia..hahahahhaha...mommy dia mmg suka gitu..:p


pastu ni lak aksi selepas menyusu...muka puas ati yg teramat...lebar je senyum....hahahahhahaha....

Itu lah rutin si kecik ni hari2...asal duduk kat mommy jer..."Bu..nak nenen" ayat pertama dia...hahahhahaha...time ni jer la leh tgk muka comel ni cam gini...lepas ni dah besar dah takde la nak nenen....so lepas ni sape nak tayang gambar baby anda menyusu...????next????

Sunday, May 31, 2009

Hmmmmm...

As i told you b4...i'm still coughing n still have some fever....ni sebab baru je g check semlm...Dr hensem cam muka iqram d*nzly tu yg cakap..kena la makan antibiotik yg kuat since demam still ada buat aku tak rasa pun demam...hahhahaha..ni panas dalam kot...maklumlah sejuk panas sejuk panas cuaca sekrg....:p

Sekarang ni since setat cuti sekolah..my routine have changed...pepagi antar bebudak ni lewat sikit ke taska..but kena antar le awal gak...kalau tak mesti sibuk je kat rumah..nak ngemas rumah pun tak leh...since my nephew also here...saja je bawa dia teman aqil kat sini..kalau tak aqil bising je ngaco org...but i have a problem with my nephew...i don.t know why...he kept poo-poo and shi-shi in his pants...fyi he already standard 2 kay...i don't know whether he cannot feel it or he was so lazy to go to d toilet...two days here, two days he did it..so as a result i ask him to wear panty...ada problem ke ngan alat pembuangan dia?cakap mmg banyak ini budak...dari sp until perlis...non stop...but he couldn't tell he want to poo-poo..how many times i already told him...if you want to go to the toilet...just tell me..but he totally ignore it...penyakit ke???????tak ketat????hmmm....tak tau ler...hope he will find after this...takkan le sampai besar kot jadi camni...anybody has this experience???ada petua tak????sian lak aku tgk anak buah aku ni...otak bijak...mulut bnyk..tapi he lack of toilet manner...hahahhaha..as result..i ask him to wash his pant by himself...agaknyer sebelum ni kalau dia buat camtu...mak dia dok basuh kot...so dia senang2 le buat lagi..so aku nak train dia supaya bertanggungjawab sikit...sendiri buat..sendiri basuh aaaa....no manja2....am i too hard on him????any POV???